dimecres, 2 de novembre del 2016

EL BLOG: UNA FINESTRA AL MÓN


EL BLOG : UNA FINESTRA AL MÓN
QUÈ ÉS UN BLOG?
Un blog (de l'anglès blog, abreviació de weblog:diari web) és un diari interactiu personal (dip) a Internet. Un blog és dissenyat perquè, com un diari, cada article tingui data de publicació, de manera que la persona que escriu (bloguer) i les que llegeixen puguin seguir tot el que s'ha publicat i editat.

En cada missatge o article d'un blog els lectors poden escriure comentaris (si l'autor ho permet) i aquest, al seu torn, donar-los resposta. Cada blog té el seu propi tema i n'hi ha de tipus personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc. Hi ha nombroses eines de manteniment de blogs que permeten administrar-los sense necessitat de grans coneixements.



TIPUS DE BLOG
El que caracteritza els blogs no són els temes que tracten, sinó la manera que es publica la informació. De totes maneres, se'n pot fer una classificació no exhaustiva en els tipus següents:

Blog personal. El de la persona que explica els detalls de la seva vida.

Blog de l'expert sobre un tema. Hi ha moltes persones que utilitzen els seus blogs per transmetre els seus coneixements d'expert. Així, a part de beneficiar tota la comunitat, també n'aprofiten per guanyar notorietat tot incidint en la seva activitat professional.

Blog polític. Des de candidats a campanyes electorals fins a gent que aprofita el weblog per a explicar el sentit del seu vot. És habitual veure debats molt vius entre diferents blogs o grups de blogs, tot facilitant la participació dels ciutadans en el debat democràtic públic.

Blog professional. Hi ha grups de professionals que es coordinen o expliquen els seus projectes a través de les bitàcoles. Això sol ser molt habitual en projectes de programari lliure.

Blog periodístic. Simplement dóna informació, talment un diari tradicional.


EL BLOG EDUCATIU
El desenvolupament dels serveis web 2.0, ha permès que els docents tinguin a les mans, nous recursos amb els que poden enriquir les seves pràctiques d'aula.
Un dels serveis més coneguts pels docents són els Blogs, els quals permeten publicar informació de manera cronològica o en ordre jeràrquic. En realitat, construir un Blog no és gens complicat, el realment reptador, és dissenyar una bona estructura de publicació, que permeti trobar la informació de manera efectiva i ràpida. Sense oblidar el aprofitar, les diferents eines i serveis Web 2.0, que permetin enriquir amb informació multimedial (vídeo, presentacions, podcast, imatges) les publicacions.

La recomanació per dissenyar una bona estructura de publicació, és definir primer el Objectiu del Blog. Ja que això ens donarà la pauta del nostre disseny. Per exemple, si es vol fer servir el Blog com a repositori de recursos per a la classe, el disseny ha d'estar enfocat a classificar els recursos segons el tipus (vídeo, podcast, presentacions, imatges). Ara, si es vol publicar al Blog les Activitats d'Aula o Unitats Didàctiques, el disseny ha d'estar enfocat a classificar la informació per grau o àrea. Un altre tipus de publicació, podria ser com a pàgina institucional del col·legi, en el cas, el disseny s'ha d'enfocar a mostrar la missió, visió, ubicació, entre altres característiques de la IE.